Tahılın tümü alınacak

Haber kaynağı: Finansal Forum 01 Haziran 2001

 
Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, ''Çiftçinin Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) getirdiği hububatın tamamı alınacak'' dedi. Gökalp, yaptığı açıklamada, TMO'nun hububat alımlarında herhangi bir sınırlama olmadığını, geçen yıl alımlarda gerçekleştirilen piyasanın, çiftçiyi, tüccarı, sanayiciyi ve tüketici halkı memnun edecek şekilde, bu yılki alımlarda da sürdürüleceğini kaydetti.
''Uyguladığımız sistem çerçevesinde cinsi, miktarı ne olursa olsun, çiftçimizin alım merkezlerine getirdiği hububatın tamamı TMO tarafından alınacaktır'' diyen Gökalp, açıklamasında, şunları kaydetti:
''Bu yıl, beklenen hububat üretim miktarıyla alım ve satış fiyatları arasındaki marjın büyüklüğü, tüccar ve sanayicinin geçen yıldan daha fazla piyasaya girmesini sağlayacaktır. Bu duruma göre, TMO'nun geçen yılki kadar alım yapması beklenebilir. Bu sadece, bir tahmindir. Ancak, TMO'nun alım miktarını, çiftçinin ürünü satmak için TMO, tüccar veya sanayici arasında yapacağı tercih belirleyebilir.'

'Sınırlı alım haberleri gerçekdışı'
Alımlarda, geçen yılki gibi hububat bedelinin yarısının peşin, yarısının da en geç bir ay içinde ödeneceğini dile getiren Bakan Gökalp, 'TMO'nun, alımlarında sınırlama uygulayacağı yönündeki tartışmalar ve yorumlar yersiz, haberler de gerçek dışıdır. Bu tür iddialar, bazı çıkar çevrelerinin, hububat piyasasının gerçek zeminine oturmasını engellemek ve bundan kendilerine çıkar sağlamak gayretlerinden kaynaklanmaktadır.''
Gökalp, Adana, Antalya, Hatay, G.Antep ve Ş.Urfa'daki TMO alım merkezleri tarafından, üç gün içinde 2.650 ton buğday, 1.030 ton da arpa olmak üzere toplam 3.680 ton huhubatın taahhütname karşılığı alındığını sözlerine ekledi.

Dünya Gazetesinin konuyla ilgili haberi için lütfen burayı tıklayınız