Söke'deki sawgin tesisinin aynısı Aydın'da kuruluyor / Tariş Pamuk Birliği

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 04 Haziran 2002 Salı

İZMİR - Tariş Pamuk Birliği yatırımlarını sürdürüyor. Geçtiğimiz ay Söke'nin Sarıkemer beldesinde 3.5 trilyon liralık yatırımla kurduğu sawgin tesisinin aynısını Aydın Kooperatifi'nde de kuran Tariş Pamuk Birliği, bu tesisi de sezon öncesinde hizmete açmayı planlıyor.

Söke'nin Sarıkemer beldesindeki sawgin tesisinin aynısını Aydın Kooperatifi bünyesinde de kurmak üzere yıl başında yatırıma başladıklarını anlatan Tariş Genel Müdür Yardımcısı Kasım Külek Öz, "Fabrika inşaatımız bitmek üzere. Makinalarımız da geldi. Tesis kapasite, yatırım miktarı ve teknoloji açısından Sarıkemer tesisiyle aynı özelliklere sahip. Aydın Kooperatifi'mizin depolarını yeni fabrika sahasına taşıdık. Sezon öncesinde bu tesisin de açılışını yapmayı planlıyoruz. Aydın Kooperatifi'nin makinalarını ise başka kooperatiflere göndereceğiz" diye konuştu.

Tariş Pamuk Birliği'nin 2002 yılında 15 trilyon liralık yatırım yapmayı planladığını hatırlatan Külek Öz, "Çiğli'deki iplik fabrikamızda open-end yatırımımız oldu. Ayrıca yine bu tesise 6 adet bobin makinası aldık. Şimdi de 25 bin iğlik yeni bir yatırım yapıyoruz. Bu yatırımında önümüzdeki 10 gün içinde tamamlanmasını planlıyoruz. 25 bin iğlik bir kapasite yatırımı için 5 trilyon liralık bütçe ayırdık. Almanya'dan alınacak makinalarla kapasitemiz günlük 50 tonu bulacak" dedi.

Yatırımlarını tamamen kendi özkaynakları ile yaptıklarını belirten Külek Öz, yılbaşında yapılacak bu yatırımların kaynaklarının ayrıldığını ifade etti. Külek Öz, teknolojiye yaptıkları yatırım sonucunda Çiğli İplik Fabrikası'nın büyük bir talep gördüğünü söyledi.

Kurdukları her iki sawgin tesisinin de makinalı hasada uygun olduğunu belirten Külek Öz şunları söyledi: "Bu iki tesis çiftçinin rekabet koşullarına katkı yapacak. Çünkü çiftçinin en büyük maliyeti toplama maliyeti. Bu tesisler toplama maliyetleri düşürecek çünkü makinalı hasat teşvik ediliyor. Makinalı hasat pamuktaki contaminasyonu da engelliyor. Bu tesislerde üretilecek pamuğu iplik fabrikamızda en iyi teknolojiyle katma değeri daha yüksek ürüne dönüştüreceğiz."