Pamuk fiyatları son elli yılın en düşük düzeyinde

Haber kaynağı:  Dünya Gazetes14 Mayıs 2002 Salı

ANTALYA - Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Mehmet Körk, Türkiye'deki pamuk fiyatlarının son 50 yılın en düşük fiyatı olduğunu bildirdi. ANTBİRLİK Genel Müdürü Körk, yaptığı açıklamada, çeşitli nedenlerden dolayı Türk pamuğunun, dünya ülkeleri arasında rekabet etme şansının azaldığını söyledi. Türkiye'de fiyatların ucuz olması nedeniyle, çiftçilerin pamuk ekiminden kaçındığını vurgulayan Körk, Antalya'da pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 35 oranında azaldığını, bu oranın ülke genelinde yüzde 50'ye ulaştığını belirtti.

Türkiye'de pamuk fiyatlarının AB üyesi Yunanistan ile ABD pamuğuna göre çok ucuz olduğunu anlatan Körk, şöyle konuştu: "Yunanistan pamuğu, bizim pamuğa göre 600 bin lira daha avantajla önde gidiyor. ABD, 2007 yılına kadar pamuk üreticisine destek verecek. Bizde destekleme primleri çok az olduğu için üretici de pamuk ekiminden kaçmaya başladı. Bu koşullarda Türk pamuğu ve tekstil sektörünün dünya piyasalarıyla rekabet etme şansı kalmıyor."

Türk pamuğunun korunması ve üretimin artırılması için mutlaka pamuk destekleme primlerinin artırılması ve ithal pamuğa kota konulması gerektiğini vurgulayan Körk, "Şu anda Türkiye`deki pamuk fiyatları, son 50 yılın en düşük fiyatı konumundadır. Pamuk fiyatları geçen yıla göre 150 bin lira daha ucuz. Türk pamuğunun korunması için gerekli önlemler alınmalı" şeklinde görüş bildirdi.