Pamuk ipliğine zam kapıda
18 Mart 2002 Pazartesi [09:09]
İSTANBUL - Dolar kurunda beklenen artışın gerçekleşmemesi, piyasalarda ilk olarak iplik üreticilerini harekete geçirdi. Kurlarda meydana gelen artış trendinin süreceğini dikkate alarak şubat ayına kadar indirilmiş fiyatlarla ihracat yapan iplik üreticileri, kurlarda beklenen artışın gerçekleşmemesi üzerine zam için düğmeye bastı.

Arsan İplik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alişan Arıkan, nisan ayı başından itibaren pamuk ipliği fiyatlarına zam yapılacağını söyledi. Devalüasyondan sonra 1 milyon 600 bin liranın üzerine çıkan dolar kurunun en az enflasyon oranında artışını sürdüreceğini düşünerek iplik fiyatlarında indirim yapıldığını belirten Alişan Arıkan, "Ancak son 3 aydır kur çok düşük seyrediyor. Dolayısıyla yapılan maliyet hesaplarımız tutmadı. Bu durumda zam kaçınılmaz. Zaten yeni bağlantıları zamlı fiyatlarla yapıyoruz. Eğer kurda bir artış olmaz ise nisan ayı başında iplik fiyatlarında artış olacak" dedi.

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ertekin Ashaboğlu da, Avrupalı üreticilerin iplik fiyatlarını artırmaları için bir süredir Türk firmalarına baskı yaptıklarını ifade etti. Yaklaşık 6 ay önce 1 milyon 650 bin liraya kadar tırmanan dolar kurunun daha sonra 1 milyon 300 bin liraya kadar indiğini kaydeden Ashaboğlu, ocak-şubat-mart bağlantılarının Aralık ayı kurundan yapıldığını ancak kurun düşmesinden dolayı ihracatçının zarar ettiğini belirtti. Ashaboğlu, "Kurların düşmesinden dolayı fiyat tutturmakta zorlanıyoruz, para kazanamıyoruz. Dolar bazında fiyatı arttırmalıyız ki kurdan kaynaklanan kaybımızı telafi edelim. 21 şubata gelinceye kadar maliyetlerimiz enflasyon oranında arttı, fakat ihracat yapacağımız sırada TL'nin fazla değerlenmesinden dolayı ihracatta karlılığımız azaldı" diye konuştu.

1 milyon 300 bin ton kapasite

Türkiye'nin pamuk ipliğinde kurulu kapasite olarak en büyük kapasiteye sahip olduğunu söyleyen Ashaboğlu, "Türkiye pamuk ipliğinde 1 milyon 300 bin tonluk kapasiteye sahip. Bir yerde piyasayı ve fiyatları biz kontrol ediyoruz. Avrupalı'larla sürekli temas halindeyiz. Eurocoton bünyesinde bulunan iplikçiler komitesi olarak yaklaşık 1 ay önce Milano'da bir toplantı yaptık. Bu toplantıda fiyatların arttılması kararı alındı. Fiyatları arttırmamız Avrupalı'ların da işine geliyor. Zaten dünyada pamuk fiyatları da yeniden artmaya başladı. Pamuk fiyatları 4 ay önce 1965'ten bu yana en düşük seviyesine inmişti. Ege pamuğu 95 cent'e kadar gerilemişti. Şu anda 115 cent düzeyinde seyrediyor" diye konuştu.