Buğdayda 270 bin lira taban fiyat bekleniyor

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 27 Mayıs 2002 Pazartesi

ADANA - Adana Üretici Birlikleri yöneticileri, buğday taban fiyatının asgari 270 bin lira olması gerektiğini söylediler.

Üretici Birlikleri Başkanı Orhan Ürgenç ile Hububat Birliği Başkanı Mehmet Gözüyeşil, Tarım İl Müdürlüğü salonunda yaptıkları ortak basın toplantısında, buğdayın stratejik ürün niteliğini koruduğuna ve Türk çiftçisinin yüzde 80'inin buğday ektiğine dikkati çektiler. Ürgenç, şunları söyledi:

"Türkiye koşullarını gözardı etmeden, daha gerçekçi borsa fiyatları ile devletin piyasayı dengeleme politikası gütmesinden yanayız. Popülist olmayan, ancak dünya fiyatları adı altındaki aldatmacaya karşı duran, Türk tarımını istikrarlı hale getirecek açıklamaların beklentisi içindeyiz. Ülke ekonomisini de gözönünde bulundurarak yaptığımız araştırmalar sonunda Çukurova ekmeklik 1. sınıf Sergiteryo, Adana ve Ceyhan 99 cins buğday fiyatının en az 270 bin lira olması gerekiyor. Bakanlığın ve TMO`nun bu fiyatları ciddiye alarak uygulamasını bekliyoruz."

Çukurova`da bir haftadır buğday hasadı yapıldığını, bu nedenle Tarım Bakanlığı`na faks çektiklerini belirten Ürgenç, "Tarım Bakanlığı ve TMO taban fiyatı açıklamada geç kalmamalı, ayrıca İç Anadolu`da ekmeklik Rus buğdayı Bezestia ile Çukurova buğdayının aynı fiyatta işlem görmesini arzuluyoruz. Çünkü ikisi arasında kalite farkı yok" diye konuştu.