Buğdayda fiyat beklentileri 220-290 bin aralığında yoğunlaştı

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 06Haziran 2002 Perşembe

ANKARA - Binlerce üreticinin merakla beklediği buğday fiyatında son dönemece gelindi. Destekleme politikalarının değiştirilmesi çerçevesinde bu yıl ilk defa buğday fiyatını Hükümet yerine açıklayacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bakanlar Kurulu'nda imzası son aşamada olan Kararnameyi bekliyor. Geçen yıl 164 bin lira olarak açıklanan taban fiyatın, bu yıl dünya fiyatları, piyasa fiyatı ve hedef enflasyon dikkate alınarak 220 bin lira ile 290 bin lira arasında açıklanması bekleniyor.

Uzun yıllardır Tarım Bakanları tarafından adeta siyasi bir şova dönüştürülerek açıklanan hububat taban fiyatında bu yıl sorumluluğu üstlenen TMO, kısa bir süre içinde açıklama yapacak. Öncelikle taban fiyatının açıklanması için Yetki Kararnamesini bekleyen TMO, Kararnamenin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlanmasının hemen ardından açıklama yapıp hemen alıma başlayacak. Ofis halen Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde erken hasat edilen ürünleri, açıklanacak taban fiyat üzerinden ödeme yapmak şartıyla makbuz karşılığı alıyor.

Fiyat aralığı 220-290 bin lira

Yapılan hesaplamalara göre geçen yılki 164 bin liralık taban fiyat dikkate alındığında bu rakama yüzde 35'lik hedef enflasyonun eklenmesiyle bulunan 221bin lira buğdaya verilebilecek minimum fiyat olacak. Ofis daha önce 2000 ve 2001 yıllarında IMF'ye verilen Niyet Mektubunda yer alan 'Dünya fiyatlarını' baz alırsa taban fiyat 280 bin lira civarında olacak. ABD cinsi ekmeklik buğday, Chicago Ticaret Borsası'nda 130 dolar seviyesinde işlem görürken, bu buğday navlun ve gümrük vergileri dahil Türkiye'ye 200 dolara mal oluyor. Geçen yıl 1 milyon 459 bin ton hububat alan TMO aynı miktarda alım yapması durumunda en az 300 milyon dolar para harcayacak.

Ziraat Mühendisleri Odası buğdaya en az 300 bin lira fiyat verilmesini beklerken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği de buğday fiyatının en az 340 bin lira olması gerektiği görüşünü savunuyor.

TMO: Alım yapmayacağımız söylentileri doğru değil

Öte yandan, son günlerde TMO'nun alım yapmayacağı veya geçen yılki fiyatlardan alım yapacağı şeklindeki söylentileri DÜNYA'ya değerlendiren TMO yetkilileri, Ofisin son dönemlerde olduğu gibi bu yıl da piyasada regülasyon görevi yürüteceğini söylediler. Taban fiyatı belirlenirken, piyasa koşulları, maliyetler, dünya fiyatları ve ithalat maliyetlerinin dikkate alınacağını belirten yetkililer, fiyatın belli bir seviyenin altına düşmesine izin verilmeyeceğini vurguladılar. Bu yıl Aralık ayında TMO'nun satış fiyatının alış fiyatına göre yüzde 40 zamlı olacağını dile getiren yetkililer, burada asıl gerekçenin de tüccarı piyasaya çekmek olduğunu anlattılar.

Trakya'da yağışlar buğday verimini arttırdı

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, yağışların öncelikle buğday verimini artırdığını söyledi. Yorulmaz, yaptığı açıklamada, son yağışların başta buğday olmak üzere, tüm hububat ve sebze ürünlerinin verimini artırdığını, bunun yanı sıra, kalitenin de yükseldiğini belirterek şunları söyledi:

"Edirne'de son 4 gün içinde metrekareye 12 kilo yağış düşmüştür. Geçen yıl kuraklık nedeniyle buğdayda dönümden 150 ile 300 kilo verim almıştık. Bu yıl 350 ile 400 kilo arasında verim bekliyoruz. Hava şartları buğday ve ayçiçeği için çok güzel gidiyor. Edirne buğdayı son yıllarda aranan bir buğday oldu. Kalitesi yüksek olan buğdayımız, bu yıl verimiyle çiftçimizin yüzünü güldürecek. Yağmur yağışı buğday için yeterli fakat, ayçiçeği, mısır ve pancar için yağışların devam etmesi iyi olur."