Antalya'nın sera sebze meyve üretiminde birinci sırada yeralan ilçesi Kumluca'da ürün bolluğu yaşanıyor Sebze-meyve bollaştı, fiyatlar ucuzladı

Haber kaynağı:  Dünya Gazetes16 Mayıs 2002 Perşembe

ANTALYA - Yaz mevsimiyle birlikte seralarda ürünün bollaşması, sebze fiyatlarının düşmesine yol açtı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, yaptığı açıklamada, yaz mevsimiyle birlikte sera ürünlerinde bollaşma yaşandığını belirterek, "Ürün bol, arz fazla, talep az olunca fiyat düşüyor" dedi. Patlıcana talep olduğunu, domates ihracatının da oldukça iyi gittiğini vurgulayan Çetinkaya, "Ürün bollaştıkça fiyatlarda da düşme görülür. Ama fiyatların düşmesini tamamen ilaç kalıntısı ve hormon tartışmalarına bağlamak doğru olmaz" diye konuştu.

Son günlerde, sebzelerde ilaç kalıntısı ve hormon kullanımı tartışmalarının çiftçinin ufkunu açtığını da ifade eden Çetinkaya, şunları söyledi:

"Bu tartışmalar, Türk çiftçisinin bilinçlenmesine yol açtı. Üretici kendisine çeki düzen verecek. Bir üreticinin yaptığı hatayı, tüm çiftçilere bağlamak doğru değil. Üreticilerimiz zaten yanlış ve hatalı üretim yapan çiftçiyi kendi arasından ayıklar, buna müdahale eder. Eğer uygulamada yanlış varsa düzeltilecek, doğrusu yapılacak. Bu tartışmalar çiftçilerin ufkunu açtı. Yine bu tartışmalar kontrol müessesesini de çalıştırmaya başladı."

Antalya'da sebze fiyatları

Öte yandan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğü'nde, sebze fiyatları dalgalı seyrediyor. Sivri ve dolmalık biber, hafta başındaki değerlerini koruyarak 500 ve 600 bin liradan işlem görüyor. Muhacir cam biber 50 bin lira artışla 500 bin liradan alıcı bulurken, 200 bin lira düşen kaliforniya cinsi biber 1 milyon 300 bin liradan, 300 bin lira düşen kapya biber de 1milyon liradan satıldı.

Brokoli, hafta başındaki değerine göre 200 bin lira düşerken, domates fiyatları aynı kaldı ve domates, 500 ile 700 bin lira arasında satıldı. Badem salatalık 50 bin lira artışla 350 bin liradan, patlıcan ise 100 bin lira düşüşle 900 bin liradan müşteri buldu. Hafta başında 900 bin liradan satılan taze fasulyenin fiyatı da 1 milyon liraya yükseldi.