Antalya'dan 20 milyon dal karanfil ihracatı yapılacak

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 18 Nisan 2002 Perşembe

ANTALYA - Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Derneği Başkanı Lütfü Göbüş, mayıs ayının ikinci haftası kutlanan "Anneler Günü" için başta İngiltere, Hollanda ve Japonya'ya olmak üzere 20 milyon dal karanfil ihraç edeceklerini ve yaklaşık 2 milyon dolarlık döviz sağlayacaklarını söyledi.

Türkiye'de ihracata yönelik kesme çiçek üretiminin yüzde 90'ının Antalya'da gerçekleştirildiğini belirten Göbüş, "Avrupa'da sprey karanfil üretimi zayıf. Geçtiğimiz yıl özel olarak Anneler Günü için 20 milyon dal sprey karanfil ihracatı yapmıştık. Bu yıl en önemli pazarlarımız İngiltere, Hollanda ve Japonya'dan gelep siparişler doğrultusunda yine 20 milyon dal sprey karanfil ihraç edeceğiz ve 2 milyon dolar döviz girdisi sağlayacağız" dedi.

Antalya'da 2400 dönüm alanda kesme çiçek üretimi yapıldığını, geçen yıl 150 milyon dal ihracat karşılığında 22 milyon dolar gelir elde edildiğini anlatan Göbüş, "Bu yılki ihracat döneminde şu ana kadar 100 milyon dal çiçek ihraç ettik. Kalan iki ayda 50 milyon dal daha ihraç ederek geçen yılki rakamları yakalayacağız" diye konuştu. Göbüş, ayrıca Antalya'dan bavul ticareti yoluyla her yıl komşu ülkelere 100 milyon dal çiçek satışı yapıldığını, 17 milyon dolar döviz elde edildiğini de sözlerine ekledi.