Tariş pamuğunun değeri Borsadaki fiyatın üstünde

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 21 Mayıs 2002 Salı

İZMİR - TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu, TARİŞ pamuğunun "dünya çapında kaliteye" sahip olduğunu belirterek, borsa satış fiyatının kendilerine göre düşük geldiği için bir süredir borsada satış yapmadıklarını söyledi.

Bakanoğlu borsada pamuğun 1.5 milyon liradan satıldığını, kendilerinin ise en az 1.6 milyon lira fiyat istediklerini vurguladı.

Fiyat farkı nedeniyle TARİŞ'in pamuk satışını aralıklı olarak gerçekleştirdiğini belirten Bakanoğlu, TARİŞ pamuğunun dünya çapında kaliteye sahip olduğunu bildirdi. Daha ucuz pamuğun dışarıdan ithal edilme imkanı olduğunu, sanayicinin maliyet nedeniyle bu yolu tercih ettiğini dile getiren Bakanoğlu, şunları söyledi:

"Hükümetin düşünmesi lazım. Mal çiftçinin malı. Zarar ederse, çiftçi zarar edecek. Diğer ülkeler, daha ekim yapılmadan çiftçisini desteklemeye başlıyor. Çiftçi daha geçen yılın destekleme parasını almadı. Geçen yıl kilo başına beş sent destekleme primi verildi ama henüz ödeme yapılmadı. Çiftçinin durumu kötü. Geçen yıl mazot 600 bin liraydı, bu yıl 1.1 milyon lira olmuş. Gübre, çekirdek, ilaç maliyetleri ikiye katlanmış. Sanayici dışarıdan ucuz pamuk ithal edince, bizim pamuğa talep olmuyor."