İzmir'de tarıma 2 trilyonluk destek

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 13.06.2002 Perşembe

İZMİR - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2002 yılı için tarımsal kalkınma kooperatiflerine kullandırmayı hedeflediği 16 trilyon liralık krediden 2 trilyon liralık pay alan İzmir, en şanslı il oldu.

Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Melih Ülgen, İzmir'deki tarımsal kalkınma kooperatiflerine bu yıl 2 trilyon liralık destek verildiğini söyledi. İzmir'in destekler konusunda çok şanslı olduğunu belirten Ülgen, "Diğer illerle kıyasladığımızda tarımsal kalkınma kooperatiflerine kullandırılan kredi bakımından İzmir en şanslı il" dedi.

Rehabilitasyon kapsamında Tire'deki Peşrefli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne 200 milyar lira kredi verildiğini hatırlatan Ülgen, "Bu kredi ile Peşrefli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin tesisleri, rehabilite edilecek. 200 milyar lira ödenek ayrılan Urla Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin cam sera projesi hayata geçirilecek. 200 milyar lira ayrılan Ödemiş Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi için de zeytinyağı sıkma tesisi kurulacak" diye konuştu.

Ülgen, 12 kooperatife de 640 milyar lira işletme sermayesi vereceklerini bildirdi. Bu yılki programda 4 yatırım projesi olduğunu anlatan Ülgen şunları söyledi:

"Menderes'in Çileme Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 200 başlık damızlık sığır projesini, Seferihisar Turgut-İhsaniye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 200 baş damızlık sığır projesini, Bergama Tırmanlar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin de 200 baş süt sığırcılığı projesini bu yıl hayata geçireceğiz. Seferihisar'da ahır inşaatı tamamlandı ve hayvan dağıtımına başlandı. Ahır inşaatlarının yanısıra süt toplama ve soğutma merkezleri de kuruyoruz."

Sadece süt ve hayvancılığı değil, arıcılığı geliştirmek için de çalıştıklarını vurgulayan Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Melih Ülgen, bu kapsamda Bergama Kıranlı Köyü Tarımsal Kooperatifi üyelerine 70 milyar lira değerinde arı kovanları dağıtıldığını kaydetti. Ülgen, bal üretimini artırmayı hedeflediklerini ve peteklerin depolandığı merkezler de yaptıklarını bildirdi.