Fındıkta arz fazlası var

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 07.06.2002 Cuma

ORDU - Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy, "Arz fazlalığı yüzünden fındık cazip bir ürün olmaktan çıkmıştır" dedi. Gürsoy, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki fındık dikim alanlarının resmi rakamlara göre 550 bin hektar dolayında görülmesine rağmen bu rakamın gerçekte 700 bin hektara ulaştığını söyledi. Dikim alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili 2844 sayılı yasanın uygulanamaması nedeniyle sürekli bir arz fazlalığı oluştuğunu, bunun da fındık fiyatını olumsuz etkilediğini belirten Gürsoy, şunları söyledi:

"Bugün fındık öyle bir duruma gelmiştir ki, ne üreticinin, ne tüccarın ne de ihracatçının yüzünü güldürememektir. Bu bölgeden alınacak fındık, nerdeyse dünya tüketiminin üzerinde olacaktır. Arz fazlalığı yüzünden fındık cazip bir ürün olmaktan çıkmıştır. Şu anki fiyatlar 3 yıl önceki fiyatlar düzeyindedir."

Necdet Gürsoy, bölgede yaklaşık 100 bin ailenin geçimini fındıktan sağladığını ve bu yıl fiyatların bir doların altına düşmesi halinde üreticilerin çok zor durumda kalacağını da sözlerine ekledi.