Fındıkta umut Çin ve Japon pazarında
22 Mart 2002 Cuma [09:42]
TRABZON - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cirav, Çin ve Japonya pazarına 100 bin ton fındık pazarlandığı takdirde, fındıkta yaşanan problemlerin büyük oranda ortadan kalkacağını söyledi. Cirav, yaptığı açıklamada, Çin ve Japonya pazarında Fındık Tanıtım Grubu'nun (FTG) çok önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, "Bu pazara 100 bin ton fındık pazarlayabilirsek, fındıkta yaşadığımız problemleri büyük oranda ortadan kaldırabiliriz. FTG, Çin'de televizyonlarda fındıkla ilgili tanıtım programları hazırlıyor. Bu da fındığın o ülkelere pazarlanması için çok olumlu bir etken oluyor" dedi.

Fındığın kuruyemiş olarak tüketiminin çok fazla olmadığına değinen Cirav, "Fındık Avrupa ülkelerinde daha çok unlu ürünlerde ya da çikolata sanayiinde tüketiliyor. Çin'de ve Japonya'da da bütün çalışmalar var. Fındığın sanayide kullanılması her zaman için daha kalıcıdır. Bunun içinde iyi bir fındık politikası izlememiz gerek. Fındığın çerez olarak değil de sanayide kullanılmasını teşvik etmeliyiz" diyerek sözlerini sürdürdü.

Trabzonlu firmaların, Çin ve Japonya'ya fındık satışı gerçekleştirdiğini de belirten Cirav, "Çin ve Japonya'dan gelebilecek her türlü talebi karşılayabiliriz. Bunda bir problem yok. Fındığın tanıtımı ne kadar iyi olursa olsun, fiyat politikamız da buna paralel olmalıdır. Aksi takdirde fındık satışından istediğimiz sonucu elde edemeyiz" diye konuştu.