ABD'nin pamukta destekleme kararı dünya fiyatlarını düşürdü

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 03Mayıs 2002 Cuma

İZMİR - ABD'nin pamuk üretimindeki desteklemenin sürdürülmesi yönünde karar alması dünya piyasalarında pamuk fiyatının düşmesine neden oldu. ABD'de pamuk üreticilerine kilo başına 30 ile 35 cent destekleme primi veriliyor.

Amerika'da pamuk üretiminin desteklenmesine karşı son dönemde bir tepki oluşmasına rağmen pamuk üreticileri istedikleri desteği almak için ilk adımı attılar. Geçtiğimiz hafta içerisinde ABD Tarım Bakanlığı ile Ulusal Pamuk Konseyi arasında yapılan anlaşma doğrultusunda Amerikan pamuk üreticilerine bu sezon da prim desteği sağlanacak. Söz konusu anlaşmanın ABD Senatosu'na sunulmasıyla birlikte dünya pamuk piyasalarında iki günde 5 cent düşüş yaşandı. Bu sezon da da pamuk üreticilerine 30-35 cent prim ödenmesinin dünya fiyatlarındaki düşüşün sürmesine neden olacağı ve diğer üretici ülkelerin bu gelişmelerden çok olumsuz etkileneceği ifade ediliyor.

Türkiye olumsuz etkilenecek

ABD'nin pamuk üretimini desteklemesi nedeniyle daha ucuza pamuk satma politikasını sürdürmesinden en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Geçen yıl 525 bin ton pamuk ithal eden Türkiye bu ithalatının yüzde 40'ını ABD'den yaptı. Bu sene sonu itibariyle ithalatın 600 bin tona çıkması bekleniyor. Türkiye'nin pamuk ithalatı artarken, uzun yıllardan sonra ilk kez kendi üretiminin stokta kalması en ciddi tehlike olarak görülüyor.

Dünya pamuk piyasalarını yakından izleyen İzmir Ticaret Borsası Pamuk Ajanı Emin Dinleten, Türkiye başta olmak üzere diğer üretici ülkelerin ABD'nin destekleme kararından olumsuz etkileneceğini söyledi. Dinleten: "Bu sene zaten çok kötü bir sezon yaşanıyor. Dünya fiyatları son 30 yılın en düşük seviyelerinde. ABD tarım Bakanlığı ile Ulusal Pamuk Konseyi'nin destekleme konusunda karar alması iki günde fiyatları 5 cent aşağı çekti. Bu, sezonunun çok daha kötü geçeceğinin göstergesi. ABD pamuk üreticisine 30-35 cent prim veriyor. Bunu Türk Lirası'na çevirdiğinizde 460 bin lira civarında. Bizim üreticimiz pamuğunu 600 bin liradan sattı. Yani bizim fiyatımıza yakın bir parayı ABD destekleme primi olarak ödüyor. Bu şartlarda üretim yapmanın olanağı yok" diye konuştu.

Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman ise ABD'nin pamuk üreticisine 30-35 cent prim öderken Türkiye'nin daha geçen yılki kiloda 70 bin liralık primi ödemediğini hatırlatarak: "Biz 15 cent istediğimizde IMF ve Dünya Bankası ayağa kalkıyor. Bizimkiler kaynak yok diyorlar. Ben desteksiz, 35 cent prim alan ABD'li pamuk üreticisi ile nasıl rekabet edebilirim. Hükümetimizin bu gerçekleri görmesi gerekir. Pamuk üretimi bitiyor. Yarın tekstilcimiz bunun acısını çekecek. Bugün ucuz görünen pamuk yarın iç üretim bitince çok pahalıya gelecek." dedi.