Kividen sonra feijoa meyvesi de yaygınlaştırılacak / Tütün yakma sırası üreticide

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 14.06.2002 Cuma

İZMİR - Sarıgöl Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kaya, kendisine alternatif gösterilmediği için "bir umut" diyerek tütün eken üreticinin tütününü yakmak zorunda kalacağını söyledi. Sarıgöl'de tütün üretiminin uzun yıllardır sürekli azaldığına dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:

"1997'de 65 bin balya üretim yaptık. Bu rakam geçen yıl 32 bin balyaya düştü. Tütün ekimi yapan üretici sayısı ise 5 bin 900'den 4 bin 136'ya geriledi. Bu yıl ihracatçı ile sözleşme yapanlar yanında Tekel'in alım yapacağı düşüncesi ile dikim yapanlar da oldu. Çünkü bunların başka çaresi yoktu. 20 bin balyaya yakın üretim bekliyoruz. Bunun ancak yarısı sözleşmeli olarak üretildi. Kalan kısımdan da Tekel üretici başına sadece 200 kilogram alım yapacak. Önemli miktarda tütün üreticinin elinde kalacak."

Geçmişte bazı yıllar Tekel'in yüksek stoklar nedeniyle tütün yakmak zorunda kaldığını hatırlatan Kaya, şunları söyledi: "Bu kez tütün yakma sırası üreticide. Ürününü satamayan üretici mecburen yakmak zorunda kalacak. Eğer devlet Tütün Yasası'ndan önce altyapıyı kurmuş olsaydı, üreticiyi alternatif ürünler konusunda bilinçlendirseydi, teşvikler verseydi bu duruma düşülmezdi. 4 yıl kadar önce haşhaş ekimi için yönlendirme oldu. Fakat vaadedilen teşvikler gelmeyince, haşhaş tütün kadar getiri sağlamayınca insanlar bu ürünü de bıraktı. Kimileri arpaya, buğdaya, kimileri bağcılığa, domatese yöneldi. Bunların hiçbiri de bilinçli yönelişler değil."