TZOB Başkanı Akyüz: Hedefimiz, çiftçi-hükümet anlaşmazlığını gidermek / Doğrudan destek yetersiz

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 17.04.2002 Çarşamba

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) yeni Başkanı Mehmet Rıfat Akyüz, görevlerinin çiftçi ile hükümet arasındaki anlaşmazlığı gidermek olduğunu belirterek "Artık şikayet mercii olmayacağız, çözüm üreten merci olacağız" dedi. Akyüz, doğrudan gelir desteği dışındaki desteklerin kaldırılmasının tarımın sorunlarının daha da artmasına yol açtığını ileri sürdü.

Yönetim Kurulu kararıyla Faruk Yücel'in yerine TZOB Başkanlığına getirilen Akyüz, düzenlediği ilk basın toplantısında, ziraat odalarının kurumsallaşmasını amaçladıklarını belirtti. TZOB'un "bir siyasi partiyi muhatap almasından" tarım kesiminin zarar gördüğünü ifade den Akyüz, Türkiye'ye kriz döneminde IMF, Dünya Bankası ve uluslararası piyasalardan 25-35 milyar dolar kaynak aktarıldığını, bunun da bankalara, hizmet ve reel sektörlere gittiğini belirterek, "Bu paradan çiftçiye bir kuruş gelmedi" dedi.

Tarım sektörünün önündeki en büyük engelin, 25 Nisan'da vadesi gelen tarım kredi taksidinin ödenmesi olduğuna dikkati çeken Mehmet Rıfat Akyüz, geçen yıl ağustos ayı itibariyle 856 trilyon lira olan tarım sektörünün takside bağlanan kredi borcunun, bugün itibariyle faiziyle birlikte 2 katrilyon liraya ulaştığını, çiftçinin satıp paraya çevirebileceği ürünü olmadığı için, bu taksidi ödemesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Pancar paralarının da henüz ödenmediğine dikkati çeken Akyüz, Başbakan ve ilgili bakanlarla görüşerek, kredi taksidinin ertelenmesini istediklerini kaydetti. Akyüz, tarımda bütün desteklerin kaldırılarak, sadece doğrudan gelir desteğinin uygulanmasının, tarımın sorunlarını daha da ağırlaştırdığını, bu desteğin yetersiz olduğunu belirtti.