Türk fındığının kaderi haziranda belli olacak

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 09.04.2002 Salı

İSTANBUL - AB ile Türkiye arasındaki fındık savaşında kılıçlar Haziran ayında çekilecek. Temmuz ayı başında Türk fındığı hakkından yeni bir değerlendirme toplantısının yapılacağını belirten Karadeniz İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Dursun Gürsoy, AB'nin fındık ihracatına kilo başına 15 euroluk bir destek vermeye hazırlandığı duyumunu aldıklarını belirtti.

Gürsoy, ihnacatçı birlikleri olarak 3 yıllık bir aflatoksin ile savaş projesini hayata geçireceklerini söyledi. Mayıs ayında video kasetlerin de içinde olduğu değişik araçlarla fındık üreticisini eğitmeye başlayacaklarını dile getiren Gürsoy, AB'nin Türkiye'nin fiyat avantajı ile rekabet edebilmek için önceden kaldırdığı desteği yeniden vermeye hazırlandığını söyledi. Gürsoy, fiyat avantajı nedeniyle 2001 ürünü fındık ihracatının miktar bazında yüzde 40'ın üzerinde artmasının, AB ülkelerinden İtalya, İspanya, Fransa ve Yunanistan'ı rahatsız ettiği için böyle bir sorun yaşandığını anlattı.

Kontrol yönteminde karışıklık

Türk fındığının analiz edilmesi şartı getirilmesinin ardından ortak pazar ülkelerinde yayınlanan resmi gazetelerde bir karışıklık doğduğunu anlatan Gürsoy, yayınlanan tebliğin İngilizce metninde kontrollerin tesadüfi örnekleme yoluyla yapılacağı, Fransızca ve Almanca metinlerde ise her tırın, hatta her konteynerın kontrol edileceğinin yazdığını belirtti. Mart ayı sonu itibariyle bu sorunun da çözüldüğünü kaydetti.

Batı Karadeniz'de yerleşik firmaların labaratuar konusunda sıkıntı yaşadığını ve örneklerini Ankara'daki labaratuarlara göndermek zorunda kaldığını dile getiren Gürsoy, "Temmuz ayında yeniden bir değerlendirme yapılacak. Eğer bu değerlendirme sonucunda bu tatbikatın önümüzdeki sene de devam etmesi sonucu çıkarsa, bu laboratuar kapasitesiyle bu ihracatı yapmamız imkansız. Devletin şu andan bu tedbirleri düşünmesi, cihaz, eleman takviyesi yapması lazım. Yeni sezon öncesinde bu sorunların aşılması lazım" diye konuştu.

Aflatoksin projesi

Aflatoksin konusunda 3 yıl sürecek bir proje başlatacaklarını belirten Gürsoy, projenin yakında ihale edileceğini söyledi. Proje kapsamında aflatoksinin nedenleri araştırılarak, çözüm önerileri belirleneceğini anlatan Gürsoy, yeni sezon öncesinde üreticinin eğitilmesi amacıyla ihracatçı birlikleri,TÜBİTAK, ziraat odaları, tarım il müdürlüklerinin katılacağı bir program başlatılacağını bildirdi.

 

Doğrudan prim desteği talebi

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık üreticisinin direkt prim sistemi ile desteklenmesi gerektiğini söyledi. Cirav, TTB Toplantı Salonu`nda düzenlediği basın toplantısında, AB'de fındık üreticisine hektar başına 241 euroluk destek sağlanacağını ifade ederek, tarımda çalışan, tarım ürünleri üreten nüfusun desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'da birçok ülkenin destekleme yaptığını da belirten Cirav, "Türkiye'de bugüne kadar sağlıksız bir destekleme oldu. Türk çiftçisinin daha rahat hareket edebilmesi için Avrupa'nın yaptığı gibi yapmalıyız. Fındık üreticisinin mutlaka direkt prim sistemi ile desteklenmesi lazım. Böylelikle fındığın önü açılabilir" diye konuştu.