Hububat fiyatları çiftçiyi memnun etmedi / 'Araziler ekilmeden boş kalabilir'

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 30 Mayıs 2001

 
İSTANBUL - Dün yapılan Bakanlar Kurulu'nda büyük tartışmaların yaşanmasına neden olan hububat destekleme alım fiyatları çiftçileri memnun etmedi.

Bakanlar Kurulu'nda çözülemedikten sonra liderler zirvesinde görüşülen ve 'kademeli fiyat' uygulamasıyla orta yol bulunan hububat destekleme alım fiyatları Haziran ayında 164 bin lira, Temmuz ayının ilk yarısında 167 bin lira, ikinci yarısında 169 bin lira, Ağustos ayının ilk yarısında 174 bin lira, ikinci yarısında 179 bin lira, Eylül ayının ilk yarısında 181 bin lira, ikinci yarısında 183 bin lira olarak belirlenmişti.

Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'ın bu sabah yaptığı 'mevcut şartlarda verebileceğimiz en iyi fiyatı verdik' şeklindeki açıklamasına rağmen, fiyatlardan memnun olmayan çifçi kesimi tepkilerini ziraat odaları aracılığıyla göstermeye başladılar.

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Rafet Sezen, açıklanan fiyatlardan sonra eylem yapmanın düşünülmeye başladığını belirtti. İlaç, gübre ve akaryakıt fiyatlarının bir yılda yüzde 100 arttığını belirten Sezen, bu yıldan itibaren arazilerin ekilmeden boş kalabileceğini söyledi.

Tekirdağ Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Baykut da hükümetin, ekonomik krizin acısını çiftçiden çıkardığını belirterek şöyle konuştu:

"Trakya çiftçisi geçen yıldan bu yana hacizlerle uğraşmakta. Yetersiz alım fiyatları karşısında, hacizli çiftçi sayısının artacağını tahmin ediyoruz. Tarım kesimine yapılan bu haksızlık karşısında suskun kalmayacağız. Hasat öncesi birşeyler yapmamız gerekiyor"

Öte yandan Kırklareli’ne bağlı Babaeski ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Remzi Karayel de, 200 bin liranın altındaki fiyatın kabul edilemez olduğunu savundu.

Karayel, hububat destekleme alım fiyatıyla çiftçinin 'mezara gömüldüğünü', ayrıca hükümetin peşin ödeme yapmaması durumunda çiftçinin tüccarın eline düşeceğini ve hububat destekleme alım fiyatının ortalama 140 bin lira olacağını söyledi.