Duty-free'lerde sigara satışını yasaklatmak isteyen WHO, tepki alıyor

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 23 Mayıs 2002 Perşembe

SİNGAPUR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) gümrüksüz satış mağazalarında (Duty-free) sigara ve tütün ürünlerinin satışını durdurmaya yönelik tasarısı tepki çekti. Mağazacılar, böyle bir kararın bu iş kolu için 'ölüm' anlamına geldiğini savunuyorlar.

Duty-free mağazacılarının oluşturduğu 'Tax Free World Association'ın (TFWA) düzenlediği bir konferansta tasarıdan duyulan rahatsızlığı dile getiren delegeler, tütün ürünlerinin fiyatlarını yükseltmenin tüketimi azaltmadığının ispatlandığı savundular.

WHO ve tütün karşıtı gruplar tarafından hazırlanan tasarı, fiyatlardaki artışın tütün ürünlerinin tüketimini azalttığını öne sürerek duty-free mağazalarında bu ürünlerin satışının yasaklanmasını istiyorlar. Gümrüksüz satılan ürünlerin seyahat edenler için gereksiz bir 'sübvansiyon' olduğunu öne süren gruplar, bu yolla kaçakçılık için de yeni bir kanal açılmış olduğunu savunuyorlar.

"Bugün tütünü yasaklayan, yarın da alkollü içkileri yasaklar"

Öte yandan, gümrüksüz satış mağazalarının tütün ürünleri satışında en çok denetlenen sektörlerden biri olduğunu belirten TFWA yetkilileri, bugün tütünün yasaklanmasının yakında aynı şeyin alkollü içeceklere de yapılabileceğinin işareti olduğunu kaydettiler.

Böyle bir karar üzerinde anlaşma sağlanması halinde reklam, tarım ve eğit,m sektörlerine zarar vereceği, kaçakçılığı da artıracağı ileri sürülüyor.

Dünya çapında duty-freelerde yılda 2.4 milyar dolar tutarında tütün ürünü satıldığı, bu miktarın duty-freelerin toplam satışının yüzde 12'sini oluşturduğu bildiriliyor.

Tütün Kontrol Anlaşması olarak da bilinen tasarının gelecek yıl onaylanarak kabul edilmesi için 191 ülkenin üye olduğu WHO'nun üyelere ve yetkili makamlara baskı yaptığı ifade ediliyor.