Bitki aşısı üretimde doping etkisi yapacak

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 29 Mayıs 2002 Çarşamba

İZMİR - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bitki aşısı konusunda ortak bir çalışma başlattı. Birim alanda en fazla verim elde etmek amacıyla başlatılan nohut üzerindeki çalışmalar daha sonra ayçiçeği üzerinde de uygulanacak.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ertuğ Fırat, dünyanın gündeminde yeni olan bitki aşısı ile verimi kaliteli bir şekilde arttırmayı hedeflediklerini vurguladı. Bitkinin stresli olduğu dönemlerde uygulanacak bu aşının yan etkisi olmadığını belirten Fırat, "Tarım alanlarını arttırmak mümkün olmadığı için birim alanda en fazla verimi sağlamayı hedefliyoruz. Bu amaçla bitkiye doping etkisi yapacak olan bitki aktivatörleri denilen bir çeşit aşının uygulamaları konusunda araştırmalar yapıyoruz. Önce nohut üzerinde yapacağımız çalışmaları daha sonra ayçiçeği üzerinde uygulayacağız" dedi. Fırat, aşının bitkiyi hastalıklardan koruyarak dayanıklılığını arttıracağını ve aktif hale getireceğini ifade etti.

Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz, çiftçinin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bitki büyüme düzenleyicileri konusunda ortak çalışma başlattıklarını belirtti. Çiftçinin birim alandan en fazla verimi almak için hormon, mikroelementler kullandığını hatırlatan Açıkgöz, "Bitki büyüme düzenleyicileri, alışılagelmiş bu uygulamaların dışında değişik biyokimyasallardır. Yurtdışında başlatılan bu uygulamalardan Türk çiftçisinin geri kalmasına gönlümüz razı olmadı ve ortaklaşa bir çalışma başlattık. 2 yıl sürecek çalışma kapsamında nohut ve ayçiçek üzerinde yapılacak çalışmaları daha sonra her bitkide deneyeceğiz" bilgilerini verdi.