Çiftçiye dekar başına 10 dolar destek

Haber kaynağı:  Finansal Forum 04 Haziran 2001

 
 
Tarım Reformu kapsamında uygulamaya konulacak Doğrudan Gelir Desteği (DGD) uygulamasının mali portresi ortaya çıktı. Buna göre DGD kapsamında toprağı işleyen çiftçilere yılda toplam 1.9 milyar dolar para ödenecek. Dünya Bankası ve Tarım Bakanlığı'nın projeksiyonlarına göre 199 dekar arazi miktarına kadar dekar başına 10 dolar DGD verilmesi öngörülüyor. Türkiye'de ortalama arazi büyüklüğünün ortalama 60 dekar olduğunu anlatan yetkililer, 1 çiftçiye yılda 600 dolar destek verilebileceğini ifade ettiler. İlk ödemenin DB ile yapılan görüşmelerin sarkması nedeniyle ağustos aylarından itibaren başlayabileceği belirtiliyor.
Dünya Bankası ile yapılan projeksiyonlara göre, DGD için yıllık ayrılması gereken bütçenin 2.2 katrilyon lira (1.9 milyar dolar) olarak hesaplandığını da anlatan yetkililer, DB'nin de 600 milyon dolarlık Ekonomik Reform Kredisi (ERL) kapsamında Türkiye'ye 200 milyon dolarlık kredi vereceğini ifade ettiler. Bu kredinin 100'er milyon dolarlık 2 dilim halinde kullandırılacağını anlatan yetkililer, 'DB, çiftçilerin yüzde 50'sine ödemeler yapıldığında ilk taksiti, yüzde 75'e ödeme yapıldığında 2'nci taksiti kullandıracak. Böylece 2002 başında bu kredinin tamamının kullandırılabileceğini düşünüyoruz' diye konuştular. Yetkililer, 2.2 katrilyon liralık DGD'nin Ocak 2002'de tamamının ödenmesinin öngörüldüğünü ve ödemelerin yaygın şube ağı bulunması nedeniyle Ziraat Bankası aracılığıyla yapılmasının uygun bulunduğunu anlattılar.

Kredi, 28 Haziran'da görüşülecek
Yetkililer, DB ile başta DGD ve Çiftçi Kayıt Sistemi ve Alternatif Ürün Projesi kapsamındaki teknik müzakerelerin bugün (pazartesi) tamamlanacağını anlatarak, ERL kapsamında verilecek toplam 600 milyon dolarlık kredinin ise 28 Haziran günü DB yönetimine geleceğini belirttiler. Yetkililer, bu kredinin Türkiye'ye ulaşmasının ise Ağustos ayını bulabileceğini ifade ettiler. Yetkililer, çiftçilere DGD uygulamasını anlatmak için broşürler hazırladıklarını ve il ve ilçe tarım müdürlüklerinde eğitim seminerleri verileceğini de belirterek, sistemin tamamıyla yerine oturtulmasının hedeflendiği 2002 ve 2003 yıllarında ise veri girici, anketör gibi görevleri yürütmek için 2 bin 58 geçici personelin istihdam edileceğini de kaydettiler.