Topraksız tarımda başarı

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 13 MAYIS 2002 Pazartesi

İZMİR - Tahtalı Barajı Koruma Havzası içinde kalan Menderes'te geçen yıl 8 üreticinin toplam 8 bin 531 metrekarelik sera alanında gerçekleştirdiği topraksız tarım uygulamasının başarıya ulaşması diğer sera üreticileri için de umut oldu.

Sera yetiştiriciliğinin yoğunlaştığı alanların İzmir'in su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı Koruma Havzası içerisinde yeralması ve üretimin bu anlamda kısa mesafeli koruma alanında tamamen, orta ve uzun mesafe koruma alanlarında ise kısmen yasaklanması nedeniyle üreticiler, topraksız tarım yapmak için için Menderes İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurdu. Üretim alanlarının üçte birinde yoğun kimyasal gübre kullanımı sonucu verim kaybı da yaşanan ilçede, maddi gücü yeterli olmayan sera üreticileri topraksız tarım uygulamasına geçmek için İZSU'dan destek bekliyor.

Menderes Tarım İlçe Müdürü Kasım Durmuş, geçen yıl İl Özel İdare'nin aktardığı 25 milyar lira ile 8 üreticinin toplam 8 bin 531 metrekarelik sera alanında topraksız tarım uygulamasına başladığına ve başarıya ulaştığına dikkat çekerek, "8 serada da topraksız tarım uygulaması ile salatalık yetiştirildi. Her serada ortalama 25 ton salatalık elde edildi. Serasını topraksız tarıma dönüştüren üreticiler, bu yıl kesme çiçek üretimi de yapmak istiyor. Topraksız tarımın başarısına tanık olan diğer üreticiler de, bu uygulamaya geçmek istiyor. Ancak serayı topraksız tarıma dönüştürmenin maliyeti 3 milyar lira, üreticilerin de buna gücü yok" dedi.

 

Üretici topraksız üretimden memnun

Serasında topraksız tarım yapan üreticilerden Menderes Aykıner, bu yılki üretimden son derece memnun olduğunu dile getirdi. Topraksız tarım sayesinde hastalıklarla daha kolay mücadele edilebildiğini vurgulayan Aykıner, "Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde kullanılan zirai mücadele ilaçları en aza indi. Hatta ilaç kullanmayanlar bile var. İnsan ve çevre sağlığını korumada topraksız tarımın önemli bir katkısı var. İlçemizde bu uygulamanın yaygınlaşmasını istiyoruz. Diğer sera üreticileri de bu uygulamaya geçmek istiyor, ancak maddi gücü buna el vermiyor. İZSU Tahtalı Baraj Havzası içinde kalan üreticilere üretimde kısıtlama getiriyor. İZSU'nun zor durumda kalan üreticilerin topraksız tarım uygulamasına geçmesini sağlamak için maddi destek sağlamasını istiyoruz" diye konuştu.