Malezya palm yağında Türkiye'yi "köprü" olarak kullanmak istiyor

Haber kaynağı:  Dünya Gazetes14 Mayıs 2002 Salı

İZMİR - Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi olan Malezya, palm yağı ticaretinde Türkiye'yi Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın merkezi olarak kullanmak istiyor. İzmir, Adana ve İstanbul'da palm yağının tanıtımını yapmak, değişik formülasyonlarda kullanımını artırmak, yeni teknolojilerini göstermek ve bu konuda yatırım yapmaları için firmalarla görüşmek üzere Türkiye'de bulunan MPOB (Malaysian Palm Oil Board-Malezya Palm Yağı Kurumu) Ortadoğu Bölge Sorumlusu Iftikhar Ahmad,şöyle konuştu:

"Türkiye yıllık 300-350 bin tonluk ithalatıyla en büyük palm yağı tüketicilerinden biri. Palm yağı Türkiye'de margarin üretimi ve kızartmalık yağlarda kullanılıyor. Türkiye ithal ettiği yağı proses olarak kullanıp, elde ettiği ürünleri tekrar ihraç ediyor. Bu da Türkiye'nin stratejik önemini ortaya koyuyor. Biz, Türkiye'yi palm yağı türevli ürünlerin merkezi olarak kullanmak istiyoruz. Çünkü yakın ülkelerle ticari ilişkileri çok iyi. Buradaki firmalar özellikle margarin konusunda gelişmiş teknolojiye sahipler"

Dünyada yıllık 24 milyon ton palm yağı üretildiğine dikkati çeken Ahmad, "Üretimin 12 milyon tonluk kısmı Malezya'da yapılıyor. Malezya bunun 11 milyon tonluk bölümünü 130 ülkeye ihraç ediyor. Dünyada üretilen 114 milyon tonluk bitkisel yağın yüzde 19'unu palm yağı oluşturuyor. Palm yağı margarin ve kızartmalık yağ yanında kozmetik, sabun ve otomotiv sektörlerinde de kullanılıyor" dedi

Türkiye'de palm yağının hidrojene edilmiş halinin kullanıldığını belirten Ahmad, şunları söyledi:

"Fakat dünyada sağlık açısından hidrojene edilmemiş bitkisel yağlar tercih ediliyor. Soya ve ayçiçek gibi yağların hidrojene edilmeden margarinde kullanılması mümkün değil. Fakat fraksinasyon prosesi ile palm yağında bu sağlanabiliyor. Bu prosesle hidrojene edilmemiş katı yağ ve sıvı yağ ortaya çıkıyor. Katı yağ margarin, sıvı yağ kızarma yağı olarak kullanılıyor."

Fraksinasyon prosesi

Türkiye'de fraksinasyon prosesini uygulayacak yatırım olmadığını söyleyen Ahmad, "Bu yüzden Türkiye ziyaretimize fraksinasyon ve rafinasyon tesisleri üretiminde dünyanın en önde gelen firmalarından birinin yöneticileri de katıldı. Margarin ve sıvı yağ üreticisi firmalarla görüşüyoruz. Daha önce hidrojene edilmemiş yağlardan margarin elde edilmesi konusunda TÜBİTAK'la çalışma yaptık. Bununla ilgili know how transferi yapıldı. Böyle bir teknoloji için yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım gerekiyor. Şimdiye kadar görüşülen firmalar konuya sıcak baktılar" dedi.