Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 06.05.2002 Pazartesi

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Almanya'ya ihraç edilen ve tarım ilacı kalıntısı bulunduğu gerekçesiye iade edilen biberlerin 'gıda sağlık' sertifikası bulunmadan yurtdışına gönderildiğini belirtti.

Bakan Gökalp, tarımda hormon ve zirai ilaç kullanımı ile ilgili haberler üzerine düzenlediği basın toplantısında, Bakanlık olarak hormon ve zirai ilaç kullanımı konusunda her türlü denetimi sürekli yaptıklarını ve bu konuda herhangi bir olumsuz durumun tespit edilmediğini belirtti. Bakan Gökalp, kamuoyundaki bu tartışmalara yolaçan kişilerin ne üretici ne ziraat mühendisi ne de gıda bilimcisi olmadığına dikkat çekti.

Tüketicinin sağlığı konusundaki hassasiyetlerini devam ettireceklerini belirten Bakan Gökalp, bu tartışmaların sınır ticareti kapsamında gıda ithalatının son verilmesinden ya da üreticinin elinden ucuz fiyatla ürün alıp, spekülasyon yapmak isteyenlerden kaynaklanmış olabileceğini bildirdi.

Basın toplantısını birer kasa çilek, domates, salatalık ve biber bulunan masada düzenleyen Bakan Gökalp, toplantıdan sonra basının ısrarı üzerine çileklerden yerken, "Hormon bakarak anlaşılmaz, bakarak hormon analizi yapılmaz, bilime saygılı olun" dedi.

Bakan ve Bakanlık uyumuyor

Bakanlık tarafından uygulanmakta olan çiftçi kayıt sisteminin kontrollü üretim açısından önemli yararlar sağlayacağını vurgulayan Bakan Gökalp, şöyle devam etti:

"AB'den 19 bin ton et ithalatı için anlaşma var. Biz bu ithalata izin vermedik, onun ardından deli dana çıktı, şap çıktı. Hacda kesilen hayvanların etinin getirilmesine karar verildi izin vermedik çünkü rift vadisi humması vardı. Biz olayları günlük değil, saat bazında takip ederiz. Bunlar bizim hassasiyetimizdir. Hassasiyetimizin delilleridir. Sınır ticareti kapsamında 52 çeşit gıda ürünü getiriliyordu bunları yasakladık. Son üç yıldır ne tarım bakanı ne de çalışanları uyuyor. Tüketicinin sağlığı konusundaki hassasiyetimizi devam ettireceğiz. Eskiden sınırdan giren karpuz elma için yazılmazken neden bunlar bizim ürettiğimiz ürünler için yazılıyor. Bunlar ne gıda profesörü ne üretici. İnadına üretime devam edeceğiz. Türkiye'yi bazılarının açık pazarı haline getirmeyeceğiz."

İhracatta gıda sağlık sertifikası

Türkiye'den ihraç edilecek her türlü tarımsal üründe, bitki sağlık sertifikası yanında gıda sağlık sertifikasının da aranmasının gerekli olduğunu vurgulayan Bakan Gökalp, Almanya'ya ihraç edilen biberde gıda sağlık sertifikasının bulunmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Niye gıda sertifikası olmadan ürüne çıkış izni verildi? Birileri niye gıda sertifikası almadan ürün gönderdi? Yoksa bunlar ithalat mı yapacak? Sorumlu kimdir?"

Bakan Gökalp, bunda sorumlunun Gümrük Müsteşarlığı olup olmadığı yönündeki soruya da, "Siz nasıl değerlendiriyorsanız öyle. Gıda sertifikası olmadan hiç bir ürünün sınırdan çıkarılmaması gerekir" diye yanıtladı.