İZMİR - Yaşar Topluluğu Başkanı Selçuk Yaşar, yaptığı açıklamada, Anadolu tipi etçi sığırların Türkiye'ye kazandırılması için ABD'li şirketlerle Yaşar Topluluğu arasında, Türkiye'de ortak şirket kurmak üzere "joint-venture" (ortak girişim) anlaşması imzalandığını bildirdi. Amerikan Tarım Bakanlığı'nın, hayvancılıkla ilgili QSP Programı çerçevesinde Yaşar Topluluğu'na 2000 yılının Temmuz ayında 9'ar adet Hereford, Angus ve Charolais cinsi et ırkı gebe düve ile bu cinslerin birer adet boğasını verdiğini hatırlatan Yaşar, şu hususlara dikkati çekti:
"Bugün için hayvan mevcudumuz doğumlarla 63'e ulaşmıştır. 2002 yılı sonunda 80'e, 2003 yılının Mart ayında ise 125'e ulaşacağını hesaplıyoruz. Et ırkı bu hayvanların Türkiye'deki adaptasyon kabiliyetlerini test ediyoruz. Çiftliğimizde bu hayvanlar için 900 dekar suni mera oluşturduk. Türkiye'nin kaliteli olmasa da geniş meraları mevcuttur. Meralarımızın potansiyelini kırmızı ete çevirmek ancak bu cins sığırların ülkemizde yaygınlaştırılmasıyla mümkün olabilir."
Türkiye'nin şu anda etçi sığır ırkına sahip olmadığını anlatan Selçuk Yaşar, etçi sığırların Türkiye'ye adaptasyonunu ve Türkiye'ye mahsus yemleme sistemiyle yetiştirilebileceğini ispatladıklarını belirtti. Yaşar, açıklamasına şöyle devam etti:
"Önümüzdeki yıl tohumlama için ABD'den sperma getirecek ve bizde doğan erkek hayvanların bir kısmını da yerli hayvanları tohumlamakta kullanılmak üzere Tarım Bakanlığımızın kontrolünde damızlık olarak üreticiye dağıtmayı planladık. Beş bin adet etçi ırk Hereford, Angus ve Charolais ithal edip bunları Devlet Üretme Çiftliklerinde besleyeceğiz. Ancak uzun vadeli besicilik kredisi olmazsa bizim bu 5 bin baş etçi hayvanı getirmememiz mümkün değil."
Özel sektör ile ABD Eximbank'ın işbirliğinin şart olduğunu savunan Yaşar, "Türk ve ABD Tarım Bakanlıklarından, etçi sığırların Türkiye`de yaygınlaştırılması konusunda işbirliği için ikili anlaşma yapmalarını bekliyorum. Türkiye`nin etçi ırk bu hayvanlara şiddetle ihtiyacı vardır. Bu proje gerçekleşirse ABD`nin Türk köylüsü ve halkına hediyesi olacaktır. Biz de bir ilki daha gerçekleştirerek Anadolu tipi etçi sığırları Türkiye'ye armağan edeceğiz" dedi.
QSP Programı'nın süt hayvancılığında da uygulamayı amaçladıklarını dile getiren Selçuk Yaşar, şunları söyledi:
"İlk laktasyonunda 9 bin litre süt veren bu hayvanlar, Türk köylüsüne iyi bir vizyon oluşturacaktır. İlk QSP Programı'nı gerçekleştiren Türk ve ABD Tarım Bakanlıklarının sütçü Holstein'le ilgili ikinci QSP Programı'nı da gerçekleştirebileceklerine inanıyorum. Et ve süt ırkı hayvancılık ile kültür balıkçılığı konularında yabancı kişi ve kuruluşlarla işbirliğine ve ortaklığa hazırım."
|