Fiskobirlik'in parası bitti fındık alımı durduruldu 

Haber kaynağı:  Dünya Gazetesi 04 Haziran 2002 Salı

GİRESUN - Fiskobirlik'in 2001 yılı ürünü fındık alımlarını durdurduğu açıklandı. Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durusu, parasızlık nedeniyle alımları 31 Mayıs günü durdurduklarını ancak bu karardan üreticinin etkilenmeyeceğini öne sürdü. Buna karşın serbest piyasada fındık fiyatlarının 1 milyon 700 bin liradan 1 milyon liraya kadar düştüğü gözlendi. Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Cirav da, Fiskobirlik'in kararının doğru olduğunu ve bugüne kadar piyasadaki işlevini yerine getirdiğini söyledi. İreticilerin fiyatların düşmesinden tedirginlik duyduğu belirtiliyor.

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durusu, bugüne kadar 90 merkezde 125 bin ton fındık aldıklarını belirterek, "2001 yılı ürününden tek kuruş borcumuz kalmadı. Alımlara 185 trilyon lira ödedik. Artık paramız kalmadı. Ancak üreticilerin paniğe kapılmamalarını istiyoruz. Çünkü yeni kaynak arayışımız sürüyor" dedi.

Hüseyin Durusu, üreticinin elinde 2001 ürünü 25 - 30 bin ton civarında fındık kaldığını kaydederek, "Zorunlu olarak alımları durdurduk. Ancak bu üreticinin yalnız kalması anlamına gelmiyor. Piyasa gözetimimizde, üretici paniğe kapılıp, fındığı piyasaya sürerse fiyatlar düşer. 2002 kampanyası için hazırlıklara başladık. Hükümetten fındığı diğer tarım ürünlerinden ayrı tutmasını istedik" diye konuştu.

Rekolte yanlış tahmin edildi

Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Cirav da, sezonun bitimine iki ay kala Fiskobirlik'in piyasadan çekilmesinin önemli olmadığını belirterek, "Fiskobirlik'in kararı doğrudur" dedi. Fiskobirlik'in inisiyatifini sonuna kadar kullanarak, 'gerekeni yaptığını' ifade eden Cirav, şu açıklamayı yaptı:

"ılk 4-5 aylık dönemde yoğun alım yaptı ve mayıs sonunda piyasadan çekildi. Fiyatların düştüğü doğru ancak elinde fındık kalanlar, spekülatif amaçla elinde fındık tutanlardı. Zaten köylüde fındık kalmadı. Asıl sorun da rekoltenin yanlış tahmin edilmesinden kaynaklandı. Biz 650 bin ton rekolte beklerken, 720 bin ton rekolte çıktı. Devlet de fındık alımına 183 trilyon lira harcadı. Bu geçen yıldan daha düşük bir rakam. Bugüne kadar 230 bin ton ihracat yapıldı, sezon sonuna kadar ihracat 250 bin tonu bulacak. Zaten önemli olan da daha az para harcayarak, daha fazla ihracat yapmak."

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy da, fiyatların düşmesindeki en büyük nedenin yanlış rekolte tahmini olduğunu savundu. Gürsoy, Avrupa'da da fındığın kentalinin 230 dolara kadar gerilediğini söyledi. Poyraz-Karlıbel AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz da, rekolte tahminindeki hata nedeniyle Fiskobirlik'in parasının erken bittiğini belirterek, "İtalya'nın elinde de 30-40 bin ton fındık kaldı. Bunun yeni sezona yansıması iyi olmayacak" dedi.