Şeker tartışması bitmiyor
21 Mart 2002 Perşembe [09:16]
İSTANBUL - Üretici, sanayici, çalışan, rakip sektör ile çok taraflı bir tartışma konusu olan şekerde sular durulmuyor. Kurumunun verimsiz olduğu iddialarını cevaplandıran Türk Şeker Genel Müdürü Seyit Yücel, bu yıl 64 trilyon lira kar ettiklerini belirtirken, konuyla ilgili yetkililer de şeker stoğu olmadığına ve 500 tonluk bir açık bulunduğuna işaret ettiler.

Nisan 2001'de çıkan Şeker Kanunu'yla ilgili tartışma, aradan geçen 1 yıla rağmen bitmedi. Nişasta üreticileri yarın yapacakları basın toplantısıyla konuyu yeniden gündeme getirmeye hazırlanırken, konunun diğer tarafları ise özelleştirme ve kota konusunda yerli üretimin çıkarlarının korunması gerektiğini savunuyor.

64 trilyon kar

Bazı kesimlerin verimsizlik ile suçladığı Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürü Seyit Yücel, eleştirilere cevap verdi. DÜNYA Gazetesi'ne açıklamada bulunan Yücel, bu yıl 75'inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Türk Şeker'in yıllardan beri ilk kez bilançosunu karla kapattığını söyledi. 2001 bilançosunda 64 trilyon lira kar elde ettiklerini ifade eden Yücel, "Türkiye'nin en büyük şirketleri sıralamasında 7'inci sırada yer alan Türk Şeker ile ilgili spekülasyonlar yapılmaya çalışılıyor. 2.5 milyon üretici ve 20 bin'in üstünde çalışanı yakından ilgilendiren Türkiye Şeker fabrikalarına talip olacakların hassasiyetle incelenmesi gerekiyor" diye konuştu. Yücel, Türkşeker'in özelleştirilmesine talip olanların, ticari ahlak ilkelerine duyarlı, kaynağı belli yeterli sermayeye sahip olması gerektiğini söyledi.

Şekerde ağustos uyarısı

Selçuk Üniversitesi Tarımsal Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fikret Erdem de Türkiye'de şeker pancarı üretiminin fazla olmadığı görüşünde. Erdem, Türkiye'nin şeker üretimini sınırlamak yerine artırarak, komşu ülkelere satmanın yollarını araması gerektiğini belirtti. Erdem, "Pancar üretimi fazla değil. Özel ve devlet fabrikalarında toplam üretim 1 milyon 640 bin ton oldu. Türkiye'nin ihtiyacı 2 milyon ton şeker. Burada 350 bin ton açık var. 200 bin ton emniyet payı ile birlikte toplamda 500 bin ton ihtiyaç var" diye konuştu.