Pamuk Konseyi'ne destek artıyor

 

Dünya Gazetesi 21 Nisan 2000

 

Tarım ve hayvancılık
İZMİR - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü tarafından bu yıl 3'sü düzenlenen ve gazeteniz DÜNYA'nın da destek verdiği 'Türkiye Pamuk, Tekstil ve Konfeksiyon Sempozyumu'nda ulusal bir pamuk politikasının belirlenmesi için Pamuk Konseyi'nin kurulmasının şart olduğu ifade edildi.

İzmir Büyük Efes Oteli Convention Center'da yapılan sempozyumun açılışında Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof.Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, İzmir'de kuruluş çalışmaları süren Ulusal Pamuk Konseyi'ni gönülden desteklediğini ifade ederek, bu konseyin Bakanlık bünyesindeki Pamuk Danışma Kurulu ile entegre olmasında sonsuz yarar gördüğünü söyledi.

Canlı hayvan ve et konseyi de kurulacak

Pamuk Danışma Kurulu'nun bünyesinde bir Pamuk Konseyi oluşturmayı planladıklarını ifade eden Gökalp, "Göreve geldiğimizden beri 15-20 danışma kurulu ve devamlı konseyini oluşturduk. Buna en güzel örnek Süt Danışma Kurulu ve Süt Konseyi'dir. Ayrıca önümüzdeki günlerde Canlı Hayvan ve Et Konseyi'ni de oluşturmayı planlıyoruz. Pamuk Danışma Kurulu'nda ise 70'e yakın kurum var ve bunların büyük bir çoğunluğu sivil toplum örgütleri. Bu kurul ve bünyesinde oluşturulacak konseyden çıkacak her türlü kararı uygulayacağımıza bakanlık olarak söz veriyoruz. Bu kapsamda pamuk konusunda yapılan her türlü girişime destek vermekle birlikte İzmir'de kurulacak olan konseyin Pamuk Danışma Kurulu ile entegre edilmesinde sonsuz fayda görüyorum. Çünkü bir konuda birkaç başlılık olursa o işin yürümeyeceğini biliyoruz" diye konuştu.

Pamuk Danışma Kurulu'nun ve Konseyi'nin bakanlık kontrolünde ve yönlendirilmesinde olmayacağını ifade eden Gökalp, ilgili tüm sektörlerin temsil edileceği tamamen bağımsız bir kurul ve konsey olacağını vurguladı.

"Faizler düşecek"

Çiftçinin kredi faizlerini yüzde 70.4'ten yüzde 40.36'ya düşürdüklerine dikkat çeken Gökalp, önümüzdeki birkaç gün içinde faiz oranının yüzde 37'ye, 10 gün içerisinde ise yüzde 30'a düşeceğini söyledi.

Pamuk üreticisinin son birkaç yıldan beri yaşadığı sorunlar nedeniyle Ege'de pamuk üretiminin yüzde 30-40'a varan oranlarda düştüğünü hatırlatan Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Hulusi Tanman, bu gidişle Türkiye'nin pamukta da dışa bağımlı bir ülke haline geleceğini söyledi.

"300 konfeksiyon atölyesi kapandı"

Son iki yıl içinde İzmir'de 300'e yakın konfeksiyon atölyesinin kapandığını ifade eden Ege İhracatçılar Birliği Başkanlar Kurulu Başkanı Hasan Çelebioğlu, sorunun pamuk üreticisinden başlayarak çözümlenmesi gerektiğini ifade etti. Bunun için de Vadeli İşlemler Borsası'nın acilen kurulması gerektiğini anlatan Çelebioğlu, ihracatçının ayakta duracak gücünün kalmadığına dikkat çekti.

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ihracatta hedef sektörler sıralamasında birinci sırada olduğunu ifade eden Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürü Ömer Berki de moda marka teşviklerinde de önceliğin tekstil ve konfeksiyon sektörlerine verildiğini ifade etti.

Tariş Genel Müdürü Muzaffer Eren, tekstil sektörünün güçlü yapısını devam ettirebilmesi için, üretici-çırçırcı-iplikçi-dokumacı-örgücü-boya-terbiye ve konfeksiyoncunun bilinçli ve birbirlerinin sorunlarını bilen bir döngü içinde hareket etmesi ve devamlı işbirliği içinde bulunmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Ahmet Bayaner ise, bu yıl 3'üncüsü düzenlenen bu sempozyumun zincirin birer halkaları olan sektörler arasında bilgi akışına katkıda bulunmayı hedeflediğini söyledi.

3. Türkiye Pamuk Tekstil ve Konfeksiyon Sempozyumu öğleden sonra sektörün çeşitli sorunlarına yönelik oturumlarla devam etti. Sempozyum bugün sona erecek.